MEGOSZTOM

Meditációs objektumok – kortárs művészeti kiállítás Hamvas Béla tiszteletére 

Különleges tárlat házigazdája lesz szeptember 23-tól az esztendő végéig a nagyváradi Római Katolikus Barokk Püspöki Palota. A Magyar Művészeti Akadémia Meditációs objektumok címmel, a püspöki rezidencia második emeleti kiállítótermeiben rendezi meg Hamvas Béla emlékiállítását, a filozófus-író születésének 125. évfordulója alkalmából. A kiállítás kurátora, Ujvárossy László Munkácsy-díjas grafikusművész, az akadémia rendes tagja tavaly invitálta művésztársait a nem mindennapi meditatív vállalkozásra, hogy alkotásaik, a 20. század egyik legnagyobb magyar gondolkodójának reflexiói legyenek.

„(…) mindenki állandóan egész sereg meditációs objektummal él — egész sereg belső centrummal, amelyeknek realizálásán dolgozik. (…) A meditációs objektum arra való, hogy az ember a lélek erőit összpontosítsa és ezáltal saját végtelen erőit hatékonnyá tegye.” – fogalmaz Hamvas Béla, aki 31 képzőművészt, a művészeti akadémia 20 tagját és 11 erdélyi magyar alkotót ihletett önkifejezésre. A tárlat három Hamvas Béla-i témakört gyűjt csokorba: a virágszedés lélektanát vizsgálja első termünk és az abban elhelyezett alkotások, a második fejezet az elmélyült gondolatoké, a meditációé, a harmadik művészeti blokk a kegyetlen, háborúkkal, válságokkal, pusztulással teli 21. századunk valóságaival borzaszt el, valamennyi mű egy-egy önálló meditációs objektumként.

A tárlatot, amely december 10-ig látogatható, Weiner Sennyei Tibor, József Attila-díjas költő méltatja, köszöntőt mond Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára. Az ünnepi pillanatot a Kaganovsky Duó muzsikája nemesíti meg. 

Admin Ujvarad