MEGOSZTOM

Pragul Vaida a Posticumban Kovács Edwarddal és Molnár Zsolttal

A Pragul Vaida irodalmi kör szeptember 21-én, 19 órai kezdettel vár minden kedves érdeklődőt a Posticum kulturális központba az év utolsó kétnyelvű performatív eseményére. Molnár Zsolt és Kovács Edward költőket Fancsali Róbert mutatja be, a verseiket pedig Mihók Tamás fordítja román nyelvre, és a párbeszédet is ő tolmácsolja majd. A zenei aláfestésről Tóth Gergő gondoskodik.

A nagyváradi Cărturești könyvüzlet jóvoltából, a helyszínen megvásárolhatók lesznek kortárs magyar és román verseskötetek. A benti bárpultnál kapható lesz víz, bor és kávé – fogyasztásuk esetén a Posticum örömmel fogad adományokat.

Szervezők: Familia kulturális folyóirat, Golan folyóirat és ancazaharia.ro.
Partnerek: Posticum, nagyváradi Cărturești könyvüzlet, a Nagyváradi Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

Kovács Edward 1995-ben született Székelyhídon, jelenleg a DE-BTK Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója, a mítosz újraértésének lehetőségeit kutatja a ’80-as évektől napjainkig terjedő kortárs magyar lírában. Számos irodalmi és kulturális folyóiratban publikál. Antológiákban való megjelenések: Szép versek (2013), Öbölnyi megafon (2023), Billenő egyensúly (2023). A KULTer stART díj nyertese. Jelenleg a Szkholion folyóirat szerkesztője és a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátorasszisztense.

Molnár Zsolt 1983-ban született Nagyváradon, születése óta mozgásában korlátozott. 2004-től foglalkozik intenzíven versírással, egy ideig tollba mondta írásait, 2011 óta az orra segítségével, speciális billentyűzet használatával alkot. Hazai és magyarországi lapokban közöl. 2013-ban Várad-különdíjban részesült. 2009-ben jelent meg Kapaszkodom című kötete, 2011-ben a De te itt maradsz, 2015-ben pedig a Kódolt remény. Legújabb verseskötete: A monológ iránya (2023). Több versével is jelen van az Élő Várad 2 antológiában. Az Élő Várad mozgalom tagja. Szülővárosában él.

Tóth Gergő:
https://www.facebook.com/madarattollarol?mibextid=qi2Omg
https://www.facebook.com/gergo.toth.9809?mibextid=qi2Omg

Fancsali Róbert irodalmár, budapesten az ELTE Román Filológiai Tanszékének oktató-kutatója. Érdeklődési területe a modern és kortárs magyar, illetve román irodalom, a fantasztikus és az abszurd. Disszertációját a magyar és román mágikus realizmus témakörében írta, vizsgált szerzői főként Filip Florian, Darvasi László és Bodor Ádám. Nemrégiben Győrből költözött Nagyváradra, és nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a helyi kulturális életbe, fontosnak tartja a román-magyar kapcsolatok erősítését, egymás művészetének alaposabb megismerését, és ebben szerepet is szeretne vállalni. Az MCC munkatársaként magyar nyelvű közéleti előadások és beszélgetések szervezéséért felel.

A belépés díjtalan. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Admin Ujvarad