MEGOSZTOM

Ioan Aurel Mureșan – Történetek a híd alól

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a temesvári Interart TRIADE Alapítvány örömmel mutatja be közös kiállítását.

Tárlatnyitó: 2024. Augusztus 23, 18 óra, Nagyváradi Barokk Püspöki Palota (Kanonok sor, 2. szám, II. emelet)

Kurátor: Sorina Jecza

Megnyitó beszéd: Ramona Novicov

A tárlanyitó keretében bemutatjuk Ioan Aurel MureșanPovestiri de sub pod / Stories from Under the Bridge című kiállítási katalógusát, a művész 11 elégiájával, a Triade Alapítvány gondozásában.

A kiállítás 2024. augusztus 23 és 2025. február 23 között látogatható.

Ioan Aurel Mureșan festőművész 2022. januárja és augusztusa között rejtjelezte számunkra, azt a 11 alkotásból álló monumentális sorozatot, amelyben a világ hatalmas íve alatti emberi történeteket mesél el a vizualitás kirobbanó erejével.

A híd egy sajátos alkotói világ határait rögzíti, amelynek különös aurája erőteljesen pulzál a képeken. A 11 vászon egy-egy történetet dolgoz fel, a bemutatás ereje példaértékű, a képek jelentése azonban mindvégig a valóság és képzelet mesgyéjén marad.

A művész befejezetlenül maradt világ-észlelései kérdések egész sorát vetik fel, amelyekre, azért hívattunk össze, hogy együtt adjunk hozzávetőleges választ. És ebben az értelemben ez a tárlat nem egyszerűen egy kiállítás, hanem egy nagyszerű és kíméletlen önkitárulkozás, amely a művész személyét a kreativitás szemszögéből vizsgálja, feszegetvén annak határait, a rugalmasság kérdését, s hogy miként formálja át e tehetség az alkotó életét.

A festményekhez társított elégiákat Ioan Aurel Mureșan közel negyven éve vetette papírra, és előérzetszerűen vetítik elénk, a művész lelkét nyugtalanító, későbbi nagy alkotói és egzisztenciális problémákat. A kiállítás katalógusa ezeknek a tapasztalásoknak a tanúja, hordozója.

Ozsváth Zsuzsa