MEGOSZTOM

Mert olvasni jó, és játszani kell!

Biró Mónika-Anita ajánlója a csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődő Csíkszeredai Könyvvásár programjaira.

Tartalmas gondolatok népszerű szerzők tollából és tolmácsolásában, jeles illusztrátorok képi világa, mindez igényes zenével és színházzal fűszerezve – így fest néhány szóban a 7. Csíkszeredai Könyvvásár. Két év után ismét tavasszal üli Csíkszereda a könyvek ünnepét egy koncepciójában megfrissült, tartalmában és felhozatalában is színesebb rendezvénysorozattal. 

A könyvvásár több mint 30 erdélyi és magyarországi kiadó könyveit vonultatja fel számos neves szerzővel és illusztrátorral egyetemben. A szervezésben szakmai partnerként is együttműködő csíkszeredai Gutenberg Kiadó a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt megszólító kötetekkel várja könyvbemutatóin a látogatókat. Megismerhetjük Szőcs Margit törpe-hősét, Teofilt, belekóstolhatunk László Noémi Feketelevesébe, betekintést nyerhetünk egy karantén ihlette négykezes alkotói folyamatba a Darázsolás lapjain, de megtanulhatunk Egyformázni, különbözni is Balázs Imre Józseffel. 

A szintén szakmai partnerként együttműködő Bookart Kiadó kiemelt meghívottjaként Bodor Ádám Kossuth-díjas magyar írót köszönthetik a csíkszeredai könyvkedvelők, akivel Az értelmezés útvesztői című könyvéről Szabó Róbert Csaba beszélget. 

A Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánjában Juhász Anna olyan neves meghívottakkal beszélget, mint Farkas Wellmann Endre vagy Nagy Koppány Zsolt, de megismerhetjük a Vecsei H. Miklós ötlete alapján létrehozott POKET zsebkönyvprojektet is.

Ugyancsak Vecsei vállalja József Attila életútjának, szerelmeinek és versrészleteinek bemutatását a színművészet eszköztárát hívva segítségül: a közönségnek egy kivételes beszélgetős előadóestet kínál a Mondjad, Atikám című program. A könyvvásáron a Tamási Áron évforduló is kiemelt szerepet kap: a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 címet viselő szabadtéri tárlat lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzük ennek a kivételes életműnek az erejét és valóságunkra gyakorolt hatását.

A csíkszeredai könyvünnep idén kiemelt figyelmet fordít a legfiatalabbakra is. A Gutenberg Kiadó által megálmodott Szöcskedomb gyermekbirodalom mellett kortárs megzenésített gyermekversekkel lép fel a budapesti Eszter-lánc mesezenekar. Szombat délelőtt a szatmárnémeti színház Brighella Bábtagozata a Tótágas, avagy bolond mesék című darabot viszi színpadra Bartal Kiss Rita rendezésében, vasárnap pedig koncertet ad a kolozsvári Karaván Együttes. Az 5. osztályosokat megszólító csoportos olvasójáték Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város című kötetét veszi alapul. Zárásaképp a próbatételeket kiálló csapatok vasárnap találkozhatnak az íróval, bebizonyíthatják, hogy olvasni jó, játszani pedig kell!

Az Erőss Zsolt Aréna idén újra írók, alkotók, művészek, illetve legfőképp az olvasók találkozóhelyévé válik, ahol kicsik és nagyok, a költészetért, a prózairodalomért vagy épp a társművészetekért rajongók is értékes tudással, rengeteg élménnyel gazdagító időt tölthetnek.

Admin Ujvarad