MEGOSZTOM

Szerelem a háborútól a békéig

Budár Sándor: Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek. Holnap Könyvek Kiadó, Nagyvárad, 86 old.

Szerelemben és háborúban mindent szabad – tarja mondás. A múlt távlatában romantikusnak hathatnak a háborús történetek. Amit gyerekként mesének gondoltunk, az a felnőttek hús-vér valósága. Vajon mennyire mondható romantikusnak egy testközelből megélt háború? Ki lehet-e lépni a vérszagú ködfátyolból, és ugyanott folytatni, mint azelőtt? Meddig lehet elmenni az igaz szerelem megszerzéséért és megtartásáért? Vajon mentőöv lehet-e a szerelem, a háború idején? Mit érezhet az egyszerű hétköznapi ember, amint a sors hullámai sodorják kapálózó testét? Az idő megpuhítja-e a megkérgesedett szívet és halványulnak-e az emlékek? Mindezekre választ kapunk az Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek című könyvben, amelyet az érmelléki Budár Sándor írt.

A Bihar megyei Apátkeresztúr melletti Újtanyán 84 esztendeje született szerző már gyerekkorában szembesül háborús történetekkel, melyeket akkoriban mesének hitt. Később ő maga is megtapasztalja a második világháború szörnyűségeit. Történeteit áthatja a hitelesség, a részletes dokumentáció, melyet rendkívül olvasmányos stílusban közvetít.

A kötet mindazok számára különösen érdekes olvasmány lehet, akik kötődnek valamilyen módon Érmellékhez vagy Bihar megyéhez, de nem csak nekik, hiszen ez a mohalepte igaz történet testközelbe hozza a háború és a szerelem kiapadhatatlan szenvedéseit. 

A könyv megtalálható a hétvégén a Csíkszeredai Könyvvásáron a Holnap Könyvek – Újvárad standon, illetve a nagyváradi Festum Varadinum idején a Léda házban a könyves programok alkalmával a könyvstandnál. Következő bemutatóját június 5-én, vasárnap 16 órától tartják a Bihar megyei Albison, a művelődési házban.

Kállai Dóra, a PKE magyar nyelv és irodalom szak, II. éves hallgatója, az Újvárad mentor programjának a résztvevője

Admin Ujvarad