MEGOSZTOM

Simon Balázs újrafelfedezése

Kovács Edward tartott előadást december 15-én, pénteken este a Léda-házban Simon Balázs költői pályájáról az Újvárad folyóirat Kortárs klasszikusaink elnevezésű irodalomtörténeti sorozatának utolsó idei estjén. Costea Szandra tudósítása.

Az előadó a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátori asszisztense, a DE-BTK Magyar Irodalom-, Modern Filológiai és Kultúratudományi szakának PhD hallgatója, valamint a Szkholion folyóirat szerkesztője. Kutatási területe a mítoszok újraértelmezése a modern magyar költészetben, az 1980-as évektől napjainkig.

Kovács Edward Az örök visszatéréstől a végességig című előadása Simon Balázs költészete és a műveit inspiráló mítoszok összefüggéseit tárta fel. Amellett érvelt, hogy Simon 1990-es évekbeli lírai alkotásai nemcsak figyelemre méltóak, hanem értelmezési szempontból is kihívást jelentenek, megfontolandó a kanonizálás. Ezt az állítást támasztják alá Simon Balázs 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent összegyűjtött versei és az ugyanebben az évben megjelent Alföld-emlékszám. Figyelemre méltó, hogy Simon Balázs édesanyja, Prileszky Csilla, a teljes Ezeregyéjszaka modern magyar fordítója, míg édesapja Simon Róbert, neves orientalista, a Korán magyar fordítója.

Kovács az előadás során végigkövette Simon Balázs költői pályafutásának alakulását, hangsúlyozva azokat a különböző fázisokat, amelyeket a költő személyes tapasztalatai befolyásoltak a betegséggel, műtétekkel és gyógyulással. A szerző korai művei a klasszika filológiából, az ógörög-latin és a zsidó-keresztény kulturális hagyományokból merítettek ihletet, váratlan drámaiságot jelenítve meg. Pályája előrehaladtával tömörebb és gazdaságosabb írásmódot választott, a gyász, a végesség és a mindennapi élmények költői átalakítása témáira fókuszálva. Posztumusz művei, verseskötet, naplóregény, hiányosságuk ellenére további fejlődési irányokat és lehetőségeket tártak fel. 

Kovács Edward előadás során magával ragadta a közönséget, így azok számára is lebilincselő és tanulságos volt a rendezvény, akik nem ismerik Simon Balázs munkásságát. A szervezők néhány példányban kiosztottak az érdeklődők között Simon költeményeket, az est érdekes epizódjaként az érdeklődők között jelen lévő Hajdu Géza színművész fel is olvasta a szövegek egyikét. A Léda-ház meghitt hangulata tökéletes helyszínnek bizonyult az újabb kortárs klasszikus felfedezéséhez.

A szerző a Partiumi Keresztény Egyetem magyar nyelv és irodalom szakos hallgatója.

Costea Szandra